2021-12-06 12:46:40

Informatičko natjecanje Dabar u OŠ Ante Starčevića Lepoglava

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar održano je u našoj školi od 8. do 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu Loomen.

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Na natjecanje se prijavilo 679 škola. Natjecanje ima pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika te usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu. Zadaci su osmišljeni tako da potiču logičko razmišljanje, primjenu temeljnih informatičkih koncepata te razvoj različitih strategija rješavanja. Natjecanje se organizira u 5 kategorija: MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ, MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ, KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ i MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda OŠ. Iz naše škole sudjelovali su učenici od 3. do 8. razreda zajedno s učiteljicom Informatike Nevenkom Harjač. Zadatke su rješavali na satovima Informatike. Učenici su se rado odazvali na ovaj projektni zadatak. Za sudjelovanje svaki natjecatelj je dobio zahvalnicu.

Čestitke svim učenicima!

 


Osnovna škola Ante Starčevića Lepoglava