preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Lepoglava

 > Naslovnica
Događanja

Učenici učili o sigurnosti u prometu

Autor: Nevenka Harjač, 13. 6. 2016.

Učenici drugih i trećih razreda u srijedu, 08. lipnja, učili su o ponašanju u cestovnom prometu na nov i zanimljiv način. Naime, u školi je proveden program Jumicar koji je nastao u Finskoj 1989. godine, a cilj mu je educirati djecu o sigurnosti u prometu na jednostavan, originalan i zabavan način.

Program edukacije sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu edukacije učenici su učili o pravilnom i nepravilnom ponašanju pješaka,
uočavanju opasnosti u prometu, pravovremenom opažanju objekta, značenju horizontalne i vertikalne signalizacije, pravilnom korištenju zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa. Praktični dio obuke proveden je na poligonu pa su tako učenici dobili priliku samostalno upravljati miniautima koji su opremljeni benzinskim motorom, papučicom za kočnicu, gasom, sigurnosnim pojasom i upravljačem. Zahvaljujući samostalnom upravljanju automobilom, učenici su mogli doživjeti promet iz uloge vozača  te su se upoznali sa svakodnevnim situacijama u prometu čijih opasnosti najčešće nisu ni svjesni. Edukaciju su obavljali stručno kvalificirani djelatnici koji su učenike upozoravali na pogreške i učili ih snalaženju u pojedinim prometnim situacijama.

Osim o ponašanju u prometu učenici su bili upoznati i s pružanjem prve pomoći čemu su ih podučavali pripadnici Društva Crvenog križa Varaždinske županije. S obzirom na to da u programu Jumicar sudjeluje i policija, učenici su se upoznali i s njihovom opremom i djelokrugom rada kao i s radom vatrogasaca. Članovi DVD-a Lepoglava učenicima su približili svoj posao i pokazali im čime mora biti opremljeno vatrogasno vozilo, kako izgleda vatrogasno odijelo te su im dali priliku da se iskušaju u gašenju požara.

Na kraju provedbe edukacije učenicima su podijeljene Jumicar vozačke dozvole.
 

Više o programu možete pročitati na: http://jumicar.net/
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Više mi odgovara nastava na daljinu od nastave u školi?Oglasna ploča
Forum
Korisni linkoviArhiva dokumenata
RSS Reader
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Lepoglava / Hrvatskih pavlina 42, HR-42250 Lepoglava / os-astarcevica-lepoglava.skole.hr / tajnistvo@os-astarcevica-lepoglava.skole.hr
preskoči na navigaciju